Stress en je maar moe voelen


Stress 
Veel mensen hebben last van stress. Stress is niet gezond als je geen tijd wilt of kunt nemen om je te ontspannen of wanneer spanning gedurende te lange tijd aanwezig is. Als je stress hebt uit zich dat eveneens via je lichaam, je lijf is in constante staat van paraatheid.  Je ademhaling wordt sneller, je spieren zijn gespannen en je hartslag versnelt. Een beetje gezonde stress is goed omdat je dan beter geconcentreerd aan iets kunt werken en oplettender kunt reageren. Het wordt echter ongezond als stress een chronische factor in je leven is.  Dit kan ontstaan door continue een te hoge werkdruk, problemen of spanningen op het werk of thuis. Het is van belang hoe je met stress omgaat.  Wanneer je er niet goed mee omgaat zorgt het voor overbelasting en tenslotte uitputting.  Dit kan vervolgens leiden tot een burn-out.

Burn-out
Als je een burn-out heb, voel je je opgebrand. Het is het gevolg van stressklachten die al langer aanhouden en waar je te weinig aandacht aan hebt gegeven. Vaak is een burn-out gerelateerd aan je werk maar dat is niet altijd het geval. Je bent constant moe en voelt je uitgeput, daarnaast kun je allerlei andere lichamelijke klachten hebben: van hoofdpijn tot slaapklachten tot maagpijn. Je bent onder andere snel geïrriteerd, lusteloos, somber, bent onzeker, hebt last van schuldgevoelens en kan je moeilijk ontspannen.
Het verschil met een depressie is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting. Een depressie kun je ook krijgen zonder dat er sprake is van overbelasting en tevens speelt erfelijke aanleg hierbij een grotere rol.

Risicofactoren
Je hebt een groter risico op een burn-out als je je gevoelens niet uit, perfectionistisch bent, moeilijk nee kunt zeggen, je je te sterk verantwoordelijk voelt voor je werkzaamheden, als je moeilijk om hulp kunt vragen en negatief bent over je eigen prestaties. Het kan ook voorkomen als zaken zich gaan opstapelen en er teveel tegelijkertijd op je afkomt.  Dit ligt echter ook aan wat je eigen invloed is op de situatie of wat voor gevoel je hierbij hebt.

Wat kun je doen?
Tijdens life coaching sessies kan worden gekeken naar je denkgewoonten, dit is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Je kunt de gedachten die jou niet helpen en je slecht laten voelen ombuigen naar ‘helpende’ gedachten. Als je je manier van denken verandert kan dit je vervolgens helpen om je beter te laten voelen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.