Wat is sjamanisme?

Sjamanisme is een oude helende traditie, het is bovendien een manier van leven. Het is een manier om verbinding te maken met de natuur en de hele schepping. Het woord sjamaan is afkomstig van de Tungus stam in Siberië. Antropologen bedachten deze term en hebben het gebruikt om te verwijzen naar de spirituele en ceremoniële leiders onder de inheemse culturen over de hele wereld. Het woord sjamanisme kan worden gebruikt om de oude geestelijke praktijken van deze inheemse culturen beschrijven. Het is duidelijk dat de vele overeenkomsten tussen de verschillende oude tradities een rol hebben gespeeld in het veralgemeniseren van het woord sjamaan.

Essentiële aspecten van sjamanistisch leven omvatten reizen, ceremonie, heilige dans en bedevaarten naar plaatsen van de macht in de natuur. Door middel van deze technieken omarmt de sjamanistische cirkel ons en verenigt ze ons leven met kracht, genezing en liefde.

Sjamaan
Een sjamaan is een intermediair tussen deze wereld en de geestelijke wereld. Zij handelen namens de gemeenschap voeren ceremoniële rituelen uit, genezen mensen en helpen anderen te begeleiden op het sjamanistische pad. Het leven van een sjamaan behoort tot het dorp en het is hun verantwoordelijkheid om te zorgen voor het welzijn van het gezin, de gemeenschap en de hele schepping. Op deze manier helpt de sjamaan het evenwicht en de harmonie op zowel persoonlijk als op planetair niveau te handhaven. 

In de afgelopen decennia is de term “sjamanisme” populair in de hele westerse wereld, vooral in de new-age kringen. Vandaag de dag, kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen de traditionele vormen van sjamanisme en de gemoderniseerde vormen. Het zijn vaak esoterische praktijken die deze term gebruiken. Men zou sjamanisme zien als de universele spirituele wijsheid, welke inherent is aan alle inheemse stammen. Zoals alle oude spirituele praktijken zijn geworteld in de natuur, is het sjamanisme de wijze waarop wij als mensen onze natuurlijke verbinding kunnen versterken.

Wat is de sjamanistische reis of de zielenvlucht?
In de sjamanistische praktijk wordt geloofd dat het deel van de ziel vrij is het lichaam te verlaten. Er zijn diverse tijdstippen dat de ziel het lichaam kan verlaten, tijdens dromen of om de ziel te beschermen tegen trauma.

Wanneer een sjamaan zijn sjamanistische pad start, leert hij meestal hoe hij zijn ziel verder kan sturen op zijn zielenvlucht, welke gewoonlijk de sjamanistische reis wordt genoemd. In het begin van sjamanistische samenlevingen, werden vele sjamanen geïnitieerd door het hebben van een bijna dood ervaring. Dood als ervaring, wanneer de ziel het lichaam verlaat, de bijna dood ervaring is bedoeld om het individu te onderwijzen mee te reizen met de ziel.

Wanneer de ziel van een persoon het lichaam verlaat, kan hij reizen naar een spiritueel aspect van plaatsen op de aarde, of hij kan in de aarde gaan, of erboven. In sommige samenlevingen zijn er bestemmingen die eigen zijn aan de cultuur. Er zijn ook bestemmingen die hetzelfde lijken voor verschillende culturen, ondanks de scheiding van deze culturen, de aard en de geografische locatie. De kaart van deze veel voorkomende bestemmingen wordt aangeduid als kosmologie. Termen als bovenste, onderste en middelste wereld worden gebruikt om de kosmologie verdelen, maar er zijn diverse bestemmingen.

Hoe werkt een reis?
De sjamanistische reis gebeurt door het verschuiven van het bewustzijn of middels het bewustzijn een deel van je ziel in staat te stellen het lichaam te verlaten. De trommel wordt hierbij vaak gebruikt. Het langzame herhalende ritme verschuift het individuele “ritme” van een persoon, zodat hij of zij kan gaan reizen. Zoals een rustgevend lied kan helpen bij het bereiken van een rustigere gemoedstoestand. De drumbeat die wordt gebruikt ligt heel dicht bij de frequentie, gemeten vanaf de aarde en het is aangetoond dat het voor de meeste mensen zeer effectief werkt. Het verloop van de reis wordt vervolgens bereikt door de intentie van de persoon. Hoe de ziel het lichaam gaat verlaten, is moeilijk te beschrijven.

Waar is de reis voor? 
Reizen, zoals meditatie, is een hulpmiddel voor spirituele groei. Het is ook een instrument dat kan worden gebruikt voor genezing, het verkrijgen van informatie en voor het uitwerken van psychologische issues.

Het is bijvoorbeeld mogelijk een overleden of levende verwant te confronteren over misbruik in het verleden. De reis biedt een veilige omgeving om woede te uiten of verdriet te verwerken.  Als je op reis gaat ben je in staat om op een spiritueel niveau te communiceren. Dus een reiziger kan een bezoek brengen aan (bescherm)geesten. Hij kan tevens de gezondheid van zijn eigen lichaam onderzoeken of dat van een ander lichaam. De reis kan ook worden gebruikt om zaken over de fysieke wereld te ontdekken. De zielenreis verschilt van een droom doordat de persoon in staat is de reis leiden en omdat hij onverwachte dingen leert.

De sjamanistische reis biedt een hulpmiddel voor spirituele groei, de persoon kan op zoek gaan naar geëvolueerde spirituele leraren. De symbolen die worden gegeven hebben vaak een onverwachte diepte van betekenis. De diepe symbolen worden vaak duidelijk na verloop van tijd. Reizigers melden vaak dat hun reizen “optellen” in diepere spirituele lering omdat een reis is opgebouwd op de voorgaande reizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.