Emotionele intelligentie EQ – II

Je neutraliseert toxische mensen
Omgaan met moeilijke mensen is frustrerend en vermoeiend voor de velen. Maar mensen met een hoog-EQ controleren hun interacties met giftige mensen door hun gevoelens onder controle te houden. Bij het confronteren van een persoon, benaderen ze de situatie rationeel. Zij bekijken ook het standpunt van de moeilijke persoon en zijn in staat oplossingen en een gemeenschappelijke basis te vinden. Zelfs wanneer de dingen volledig ontsporen, zijn emotioneel intelligente mensen in staat de giftige persoon met een korreltje zout te nemen.

Je zoekt geen perfectie
Emotioneel intelligente mensen hebben perfectie niet als hun doelstelling omdat ze weten dat perfectie nu eenmaal niet bestaat. De mens is nu eenmaal feilbaar. Wanneer perfectie je doel is, blijf je altijd achter met een zeurend gevoel van mislukking, wat maakt dat je wilt opgeven.

Waarderen wat je hebt
De tijd nemen om na te denken waar je dankbaar over bent, is niet alleen juist om te doen, het verbetert ook je humeur door het verminderen van het stresshormoon cortisol (soms zelfs met 23 %). Uit onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van California, is gebleken dat mensen die dagelijks werken aan een houding van dankbaarheid een verbeterde stemming ervaren, meer energie hebben en zich fysiek beter voelen. Het is zeer waarschijnlijk dat lagere niveaus van cortisol hierin een belangrijke rol spelen.

Tijd voor jezelf
Het dagelijks nemen van tijd voor jezelf is een teken van een hoog EQ, het helpt je stress onder controle te houden en in het moment te leven. Technologie maakt constante communicatie mogelijk en de verwachting dat je 24/7 beschikbaar moeten zijn. Als altijd beschikbaar bent, stel je jezelf bloot aan constante stressoren. Studies hebben aangetoond dat iets eenvoudigs als een “e-break” stress kan verlagen. Je lichaam en geest krijgen een pauze.

Je beperkt inname van cafeïne
Drinken van overmatige hoeveelheden cafeïne triggert het vrijkomen van adrenaline, de belangrijkste bron van een vecht- of vlucht reactie. Het vecht-of-vlucht mechanisme omzeilt rationeel denken als snellere reactie om zijn voortbestaan te verzekeren. Cafeïne zet je hersenen en het lichaam aan tot deze stress situatie, waardoor je emoties je gedrag kunnen overspoelen. Hoog-EQ mensen weten dat een te hoge inname van cafeïne een probleem kan zijn.

Je krijgt genoeg slaap
Wanneer je slaapt, laden je hersenen letterlijk op, Herinneringen van de dag gaan door je heen en worden opgeslagen of je ontdoet je ervan, wat dromen veroorzaakt, waardoor je wakker wordt en alert en helder van geest bent. Hoog-EQ mensen weten dat hun zelfbeheersing, aandacht en geheugen allemaal verminderd zijn wanneer ze niet genoeg slapen en maken slapen een topprioriteit.

Je stopt negatieve self-talk in het geheugen
Hoe meer je herkauwt op negatieve gedachten, hoe meer macht je deze gedachten geeft. De meeste van onze negatieve gedachten zijn niet gebaseerd op daadwerkelijke feiten. De natuurlijke neiging van de hersenen om bedreigingen waar te nemen is het opblazen van de frequentie of ernst van een gebeurtenis. Emotioneel intelligente mensen scheiden hun gedachten van de feiten met het oog op het ontsnappen van een negatieve spiraal en bewegen in de richting van een positieve, nieuwe kijk.

Je zal niet toestaan dat iemand je vreugde te beperkt
Wanneer je gevoelens van plezier en voldoening door de meningen van andere mensen laat leiden, ben je geen meester meer over je eigen geluk. Als emotioneel intelligente mensen een goed gevoel hebben over iets wat ze hebben gedaan, zullen ze niet toelaten dat een ander dit wegneemt. Hoewel het onmogelijk is reacties uit te schakelen om wat anderen denken, hoef je jezelf niet te vergelijken met anderen en kun je altijd de mening van andere mensen met een korreltje zout nemen. Op die manier komt je eigenwaarde van binnenuit.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.