De nadelen van perfectionisme – II

Perfectionisme
Is perfectionisme echt helemaal goed of heeft het zijn nadelen? Op het eerste gezicht lijkt een perfectionist ambitieus te zijn. Veel gerenommeerde sporters, beroemdheden, zangers en professionals zijn perfectionisten. Immers, een perfectionist is voortdurend gedreven en heeft visionaire doelen voor ogen, je leven draait om het behalen van prestaties. Je pusht jezelf om het beste in jezelf naar boven te halen. Je bereikt doelen, waarvan mensen eerder dachten dat ze onmogelijk waren. Je lijkt een onbeperkt kracht en motivatie te hebben om verder te gaan, ongeacht de tegenslag van een situatie.
Je hebt zo’n scherp oog voor details dat er niets verkeerd kan gaan. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat alles wordt gedaan op de manier waarop het moet worden gedaan en zelfs nog beter. Je bent een bron van inspiratie voor de mensen om je heen en laat zien dat idealen mogelijk zijn. Niemand zou in eerste instantie de nadelen zien van perfectionisme.

Nadelen van Perfectionisme
Er zijn twee soorten perfectionisme – de gezonde vorm en de neurotische vorm.
Een gezonde perfectionist is positief, zijn idealen en visies zijn de drijfveren. De neurotische perfectionist is een extremist, hij laat zich leiden door zijn idealen en visies. Veel perfectionisten worden uiteindelijk neurotische perfectionisten.
De nadelen van perfectionisme ontstaan als gevolg van neurotisch perfectionisme. Neurotisch perfectionisme is een vorm van obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis en dit is geassocieerd met veel emotionele, psychologische en interpersoonlijke problemen. Je zou denken dat je het beste uit jezelf en je leven haalt, in werkelijkheid belemmert perfectionisme je hier echter in. Het idealiseren van een bepaalde perfect visie en deze voortdurende obsessie beperkt je ware vermogen om te kunnen schitteren.

Lagere productiviteit
Door een perfectionist te zijn word je belemmerd in je productiviteit. Je besteedt veel tijd aan minutieuze details en je besteedt veel tijd om je taak voor 100% correct uit te voeren. Terwijl je wellicht effectiever kunt zijn als je andere taken oppakt. Je zorgvuldigheid verandert je in een workaholic en je  geeft je persoonlijk rust en je sociale leven op voor het werk, waardoor je uiteindelijk zelfs minder efficiënt werkt en meer offers brengt.

Uitstel
Een van de nadelen van perfectionisme is, ironisch genoeg, uitstel. Door een perfectionist te zijn lijkt een taak groter dan het eigenlijk is. Je ontwikkelt onrealistische verwachtingen voor het eindresultaat waarvan je denkt dat het onmogelijk is dit te bereiken.

Bijziendheid
Als je verstrikt raakt in de kleine details, mis je het grotere plaatje. Je bent te druk met het gebruiken van je linkerhersenhelft in plaats van dat je rechterhersenhelft op de voorgrond komt. Als je een manager bent, kun je worden erkend als een ‘micro-manager’ in plaats van als de leider.

Stagnatie van groei
Stagnatie is een van de andere ironische nadelen van perfectionisme. Als perfectionist, heb je de neiging om de dingen op een bepaalde manier te doen, welke jij hebt geïdentificeerd als de beste. Je alles-of-niets-aanpak betekent dat je situaties die je niet kunt overwinnen vermijdt. Door jezelf niet open te stellen voor alternatieve werkwijzen, ontneem je jezelf mogelijkheden om te groeien.

Slechtere gezondheid en geestelijk welzijn
Een slechte geestelijke en lichamelijke gezondheid is een van de gemeenschappelijke nadelen van perfectionisme. Je verwaarloost je welzijn doordat je je voortdurend onderwerpt aan negatieve emoties. In naam van je werk geef je je slaap en vrije tijd op en wikkel je jezelf in angst en zorgen over de uitkomst en de dingen die mis kunnen gaan.
Wanneer de dingen lopen zoals je niet had verwacht, neem je jezelf de kleinste foutjes kwalijk. Je zou zelfs in een staat van depressie kunnen belanden. Als er geen dingen fout gaan, ondermijn en bagatelliseer je het succes van wat er is bereikt, omdat het altijd beter kan. Hoe dan ook, het lijkt erop dat je helemaal niet kan winnen. Daarom heeft onderzoek aangetoond dat perfectionisten gevoelig zijn voor stress, klinische angst, depressie, of in ernstige gevallen zelfs zelfmoord.

Afstandelijke relaties
Door je stijfheid en inflexibiliteit, vervreemden mensen om je heen. Ze vinden het moeilijk om verbinding met je te maken, omdat je emotioneel gezien een muur om jezelf heen hebt gebouwd. Je onrealistische idealen leiden tot ontevredenheid in je relaties met anderen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.