Je ademhaling een vorm van communiceren


Je ademhaling controleren
Wat je zegt, doet, hoe je je gedraagt, hoe je je beweegt en je lichaamstaal zijn onderdeel van communiceren. Ook je ademhaling is een onderdeel van communiceren. Door te ademen communiceer je met jezelf, je lijf en je omgeving. Er zijn veel dingen af te lezen aan je ademhaling, zoals: hoe snel je ademt, hoe diep, het tempo, het ritme dat je ademt, de soepelheid, de tussentijd van je ademhalingen en plotselinge veranderingen in ademhaling.

De hoge borstademhaling
De hoge borstademhaling wordt vaak gedaan door mensen die beweeglijk, druk en visueel zijn ingesteld. Deze snelle, hoge ademhaling zorgt voor een snelle verplaatsing van zuurstof en adrenaline.

De middenrifademhaling
De middenrifademhaling wordt vaak gebruikt door mensen die zich bezighouden met luisteren en praten. Het geeft vaak een evenwicht aan; een middelpunt. Met name als er eerder sprake was van een hoge borstademhaling kan het duiden op het terugvinden van een innerlijk evenwicht. Het is rustig maar actief genoeg om in actie te komen als het nodig is.

De lage buikademhaling
De lage buikademhaling wordt door mensen gebruikt die heel erg ontspannen zijn. Het is een rustige en langzame ademhaling. Als je heel diep onderin de buik ademt word je meer ontspannen.

Door de ademhaling van je gesprekspartner waar te nemen, kan je veel waarnemen. Ook kan je bij jezelf waarnemen hoe het met je gaat. Soms denk je misschien dat je vrij ontspannen bent maar merk je dat je oppervlakkig, hoog en gespannen ademt. Als je je hiervan bewust wordt, kan je je ademhaling controleren door een paar keer heel diep te ademen. Wanneer je juist bewust heel hoog gaat ademen, kan dit je wat meer activiteit opleveren.

Door af en toe eens een flink te zuchten als je alleen bent, kan je spanning afgeven en alles loslaten. Wanneer je dit een paar keer per dag doet, merk je dat je lichaam zich meer relaxt, dat je adequater reageert en je bewegingen flexibeler worden.  Een Life Coach kan je helpen met ademhalings- en ontspanningsoefeningen, welke je zelf thuis kunt gaan doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.