Nadenken totdat je gek van jezelf wordt!

Denk jij soms ook zoveel na?
Iets dat je tegenhoudt om helemaal bij jezelf te komen is denken. Heb jij dat ook wel eens dat je maar over een situatie blijft nadenken en dat je soms zelfs gaat malen? Je verstand wil veel nadenken over datgene dat je wilt loslaten of over een bepaalde situatie. Des te meer je erover nadenkt, hoe moeilijker het wordt om los te laten. Denken is echter een vorm van vasthouden, een vorm van controle en uiteindelijk is het ook een vlucht weg van de realiteit.

Tijd voor jezelf
Veel tijd alleen doorbrengen in stilte kan je helpen. Schrijf je vraag simpel en duidelijk op voor jezelf en wacht tot er antwoord komt. Niet vanuit je verstand, maar uit de stilte van je hart. Uiteindelijk zal je dan merken dat vasthouden je helemaal niets meer oplevert – behalve nog meer van dat rotgevoel. Hoe dieper jij dit beseft, des te gemakkelijker het loslaten voor je zal worden.

Helpt het?
Wil je je verstand op een goede manier gebruiken, ga dan allereerst eens na: ‘Helpt het mij om er zoveel over na te denken?’ Zijn je gedachten nogal negatief, voelen ze rot en maken ze je ongelukkig en voel je je klein? Hoe bewuster je je van je gedachten wordt, des te makkelijker het is om te herkennen dat ze je pijnlichaam voeden. Gedachten maken zaken veel complexer dan ze zijn: ze trekken voorbarige conclusies, ze maken fictieve verhalen gebaseerd op je verleden en op negatieve emoties. Denken is dus in feite een vorm van vluchten.

Leegte in jezelf
Het kan zijn dat je jezelf nog niet goed hebt kunnen ontwikkelen en je het contact met jezelfkwijt bent geraakt. Hierdoor kan je niet alles uit jezelf halen omdat je geen contact met deze gedeeltes in jezelf hebt. Het kan zijn dat je deze leegte ‘opvult’ en deze uit de buitenwereld gaat halen. Loslaten kun je dan niet omdat je de leegte weer zal voelen als je echt los gaat laten. En dat doet pijn en die pijn wil je koste wat kost vermijden.

Word je ervan bewust van dat je veel denkt
Wat je aan al die gedachten kunt doen je er allereerst bewust van worden dat je deze gedachten hebt. Leer je dat, dan geeft dat een heel krachtig gevoel. Dat is ook wat je leert tijdens meditatie: je gedachten niet meer volgen maar ze als wolken aan de lucht laten komen en ook weer gaan. Je afhankelijkheid van datgene of diegene die je los wilt laten wordt zo steeds minder groot. En dat betekent: makkelijker loslaten.

Ik wil wel maar ik weet niet hoe!
Het kan ook zijn dat je er al bijna helemaal klaar voor bent om je gedachten los te laten en je een zetje nodig hebt. Je wilt graag, maar weet niet hoe je het moet doen en het kan ook nog wel wat angstig zijn. Op zo’n moment kan het handig zijn om een tijdje begeleiding te zoeken door bijvoorbeeld eventjes met een Life Coach aan de gang te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.