Loslaten, hoe doe je dat?

Hoe kun je leren loslaten?
Onbewust weten we dat we sommige zaken beter los kunnen laten. Dit geldt voor bepaalde situaties maar ook voor mensen. Als je vasthoudt aan dingen, belemmert het je ontwikkeling. Om verder te kunnen te groeien is het heel belangrijk om los te laten.
Ga eens naar wat de reden is dat je vasthoudt aan bepaalde dingen, situaties of mensen. Het is relevant om het grotere geheel te kunnen zien.

Vaak gaat er een innerlijke strijd vooraf aan loslaten
Een gedeelte wil loslaten en een gedeelte wil vasthouden. Je bent je diep van binnen ervan bewust dat je je verder wilt – moet – ontwikkelen. Het is je innerlijke kern die weet, en altijd heeft geweten, waar je naartoe gaat. Je innerlijk weten is voor jouw persoonlijke ontwikkeling op de weg naar gelukkig kunnen zijn. Deze kracht inzetten is waar het bij loslaten om gaat.

Aan de andere kant is er echter een onbewust deel dat graag wil vasthouden aan oude zaken. Het kan zijn dat je je graag omringd met dingen die je herinneren aan oude tijden, waardoor er bepaalde gedachten omhoog blijven komen. Het kan ook zijn dat je telkens in dezelfde soort situaties verzeild. Of je gaat met mensen om die eenzelfde verleden hebben als jij maar waarmee je verder eigenlijk niet zoveel mee hebt.

Relaties en loslaten
In relaties gaat het ook vaak zo. Het kan zijn dat je vriend(in) niet perfect is en dat je eigenlijk niet meer zoveel in de relatie ziet maar dat je alles liever bij het oude houdt dan dat je ermee stopt. Het oude is vertrouwd en veilig, het nieuwe is dat onzeker is. Dat onbewuste deel in jou, dat wil vasthouden, wil geen verrassingen of veranderingen in je leven. Dat wil jouw leven controleren en de touwtjes in handen houden. Liever een saai en oppervlakkig leven dan nieuwe en inspirerende situaties aangaan of nieuwe mensen leren kennen.

Hoe komt het dat het zo lastig is om los te laten?
We hebben een pijnlichaam, dit is een energieveld dat soms actief is en soms een beetje in slaap valt. Het pijnlichaam leeft van pijn en moet constant worden gevoed door een zelfde soort pijn. Angst, woede en verdriet zijn triggers die hiervoor zorgen. Dit zijn de rotdingen die je tegenkomt in je leven, de dingen waar je mee hebt te dealen. Het pijnlichaam krijgt deze voeding deels door dingen waar je aan vasthoudt. Het is als een magneet die nieuwe mensen of situaties aantrekt en voor nieuwe, verse en bekende pijn zorgen. Dit betekent dat hetgeen je niet helemaal kunt loslaten een belangrijke pijnleverancier is voor je pijnlichaam. Het klinkt vreemd maar het is een soort verslaving aan pijn.

Onbewust proces
Vanzelfsprekend is dit een onbewust proces dat in jou plaatsvindt. Dit zijn patronen welke automatisch in werking komen door je onbewuste energie. Het gaat vanzelf, ondanks dat je hier met je bewuste verstand niet voor kiest. Het is de kracht van het nog niet los kunnen laten. Je geniet ergens van je eigen drama. Loslaten is zo pijnlijk omdat je feitelijk een verslaving moet opgeven.  Om die reden is het van belang om je bewust te zijn van je pijnlichaam als het je weer wil verleiden tot negatieve gedachten en vervelende gevoelens. Als je dit kunt zien en begrijpen dan zal dit de angel uit de wond halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.