Emotionele verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing; kindermishandeling
Emotionele verwaarlozing komt het meest voor in ons land, het is een vorm van kindermishandeling. Op langere termijn is emotionele verwaarlozing gedurende de kindertijd schadelijker gebleken dan lichamelijke mishandeling.

Wat gebeurt er bij emotionele mishandeling?
Een baby of kind wordt volledig door de ouders genegeerd. Het kind wordt niet geknuffeld, aangehaald, er wordt niet met het kind gespeeld, er wordt niets aan het kind gevraagd. Aandacht en interesse van de ouder voor het kind ontbreken, er is geen affectie, emotionele steun of bevestiging van gevoelens die het kind heeft. Het kind kan door de ouder worden uitgescholden of gekleineerd. Er is geen warme thuisbasis. Het gevoel van veiligheid ontbreekt hierdoor volledig bij het kind.

Als gevolg hiervan reageert het kind angstig en depressief of er gebeurt juist het tegenovergestelde, het kind is erg druk en reageert agressief. Gedurende de puberteit kan het kind totaal zijn losgeslagen, gaan zwerven of zich gaan prostitueren. Emotionele verwaarlozing zie je niet aan de buitenkant, de littekens zitten aan de binnenkant. Het is overigens de minst onderzochte vorm van kindermishandeling omdat het heel erg ongrijpbaar is. Er wordt niet over gepraat en dingen worden weggestopt en ontkent, alsof ze niet gebeuren. Er schijnt overigens een sterke correlatie te zijn tussen emotionele verwaarlozing en depressiviteit en angststoornissen op volwassen leeftijd.

Risicofactor
Kindermishandeling is dus een risicofactor voor depressies en angsten op latere leeftijd. Emotionele verwaarlozing is een vorm van mishandeling met de meest voorspellende factor is op het ontwikkelen van een depressie! Deze voorspelling ligt vele malen hoger dan bij misbruik of lichamelijke mishandeling.

De hersenen
Bij stress speelt de prefrontale cortex in de hersenen een belangrijke rol. De prefrontale cortex is bij mensen die emotioneel zijn verwaarloosd kleiner dan bij anderen. Tevens reageert de amygdala sterker op impulsen, waardoor eerder angst wordt ervaren. De amygdala is een gebied in de hersenen dat reageert op dreiging. Het zijn gedeelten in de hersenen die onderontwikkeld zijn, doordat deze kinderen geen aandacht en liefde hebben ontvangen. Hierdoor is het stresssysteem getreden waardoor sommige hersengebieden overprikkeld zijn geraakt en andere gebieden juist onderontwikkeld zijn. Hersenen van verwaarloosde kinderen zien er afwijkend uit, op foto’s is te zien dat het brein kleiner is, met veel zwarte plekken. Dit houdt in dat er ontbrekende verbindingen zijn in de hersenen. Er kan uiteindelijk sprake zijn van gedragsproblemen, leerachterstand, hechtingsproblemen, (faal)angst en een grotere gevoeligheid voor depressie en angsten.

Wat kun je doen als je last hebt van de gevolgen van mishandeling uit je jeugd?
Het is belangrijk meer inzicht in jezelf te krijgen. Wie ben je, wat wil je en wat kun je? Hoe kan ik beter leren communiceren? Hoe kan ik hiermee omgaan in het hier en nu? Een Life Coach kan je eventueel hierin begeleiden en ondersteunen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.