Waarom ben ik zo verdrietig?

Hoe komt het dat ik zo verdrietig ben?
Ineens voel je je verdrietig maar je begrijpt niet hoe het komt. Waarom moet je nu zomaar plotseling huilen? Je vindt het nu wel zat maar toch ben je ongelukkig. Waar komen die gevoelens vandaan, hoe komt dat toch? Droefheid kan veel betekenissen hebben. Wanneer je je zo voelt is het belangrijk dat je leert te bevatten wat het verdriet inhoudt.

Boosheid, verdriet, teleurstelling of angst zijn allen emoties die je iets willen vertellen. Het is belangrijk hiernaar te luisteren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je gevoelens weer moet leren uitspreken of dat mensen ook op een positieve manier op je kunnen reageren of dat je ook heel gelukkig kunt zijn.

Door te huilen kan het zijn dat je meer ruimte krijgt en bepaalde zaken gaat inzien. Dit komt doordat je je verdriet naar buiten laat komen. Je wordt je meer bewust van hoe je je voelt en kunt daardoor bijvoorbeeld besluiten om de dingen anders te gaan doen. Misschien ga je wel meer voor jezelf opkomen.

Als je eenmaal door bepaalde lagen van pijn en verdriet heengaat wordt het makkelijker om toe te geven dat je nu eenmaal verdrietig bent, het is een vorm van acceptatie. Hierdoor krijg je meer ruimte om te ervaren wat geluk inhoudt.

Laat je pijn en verdriet er zijn
Als je je verdriet uit en accepteert, komt er meer ruimte voor geluk.
Verwelkom je pijn; je verdriet is er niet voor niets, het moet ‘uit’ je systeem. Volg je pijn; wat wil je verdriet je vertellen? Volg de punten terug die jou verdrietig hebben gemaakt. Wat heeft je nu precies verdrietig gemaakt; welke situatie betreft het? Vertrouw er op dat het antwoord via een gedachte naar boven komt; voor elke gedachte die in je hoofd naar boven komt is een aanleiding. Door erop te vertrouwen dat de gedachte die in je hoofd schiet het antwoord is of dat de gedachte je naar het antwoord toe leidt, krijg je begrip voor je verdriet.

Geef het verdriet een functie
Het is belangrijk om het verdriet dus een functie te geven en de handeling die daar misschien uit voortvloeit uit te voeren. Het betekent dat je het verdriet loslaat. Als dit een negatieve actie is die eruit voortvloeit, zoals bijvoorbeeld vergelding, dan hou je je verdriet vast voor wraak en niet om los te laten. Als je eerlijk bent naar jezelf toe, kan je meer geluk en liefde ervaren.

Zonder enige verandering in jezelf, kun je ook geen verandering verwachten. Als je dat niet doet, kan je niet eisen dat je verdriet weg gaat. Het verdriet blijft zijn functie behouden zolang je niet naar je verdriet luistert. Je verdriet blijft dan zijn best doen om jou ergens bewust van te maken! Gaat het om die ene persoon die jij zo vreselijk mist? Wat was het in hem of haar dat jou zo gelukkig maakte? Wat mis je zo aan deze persoon?
Leer uiting te geven aan wat jou zo gelukkig maakte. Integreer het gedeelte van de persoon waar je zo van hield in jezelf.

Ben je gelukkiger met een andere baan? Durf daar dan voor te gaan.

Heeft je vader of moeder jou niet laten weten dat ze van je houden en heb je dat gemist? Vertel ze dan wat je zo hebt gemist, zonder ze schuldgevoelens aan te praten.
Onderneem datgene wat nodig is om geluk weer in je leven aanwezig te laten zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.