Woede


De emotie woede
Woede is een basisemotie. Woede is een heftigere emotie dan boosheid. Boosheid is meer een gevoel. Vaak worden de termen boosheid en woede door elkaar gebruikt. Woede kan ontstaan door opgestapelde gevoelens van boosheid. Bij woede is sprake van een sterke gemoedsgesteldheid waarbij iemand actie wil nemen, zoals exploderen, kapot maken of onschadelijk maken. Dit is bij boosheid niet (of niet altijd) het geval.

Hoe woede onder controle krijgen?
Als je boosheid bent betekent dit niet dat je een slecht mens bent, het is immers een van de basisemoties die je kunt voelen. Accepteer dat je boos bent maar uit het op een andere wijze.
Tel langzaam en heel bewust tot tien en indien nodig tel je door.
Je kunt ook even de ruimte uit lopen als je in de aanwezigheid bent van iemand anders, zodat je woede niet verergert en je je even kunt afschermen van de (non-)verbale communicatie of lichaamstaal van de ander. Je woede zal misschien blijven bestaan, je gedrag zal echter veranderen.  Je kunt een uitlaatklep zoeken in de vorm van een sport, dit helpt met name erg goed als je een heel driftig persoon bent. Je kunt ook je woede koelen door in je matras of op een kussen te slaan.  Let op je ademhaling; adem gedurende 10 seconden door je neus in en gedurende10 seconden door je mond uit. Doe dit een aantal keren, je kunt een beetje duizelig worden, daarna voel je je een stuk rustiger.

Wat ligt onder je woede?
Wist je dat onder woede vaak verdriet, angstgevoelens, pijnlijke ervaringen en herinneringen, gevoelens van onmacht of onzekerheid, zwakke plekken, breekbaarheid of gevoeligheid schuil gaan? Deze gevoelens wil, kun of durf je niet te voelen en overschreeuw je met agressiviteit, afweer of woede. Probeer eens voor jezelf na te gaan wat de oorzaak is van de woede die je voelt. Je kunt het eens bijhouden, zodat je kunt zien hoe vaak je kwaad wordt, in welke situaties en wat je reactie was.

Mensen die snel woedend worden staan vaak achterdochtig tegenover mensen en voelen zich als gevolg daarvan ook snel aangevallen. Een mildere kijk op mensen kan je incasseringsvermogen vergroten. Denk dus niet bij voorbaat dat mensen kwaad in de zin hebben. Stel je verwachtingen bij een ander ook niet te hoog, wees wel realistisch. Iedereen is nu eenmaal anders.

Wil jij een gevangene zijn van je verleden?
Neem zelf de verantwoordelijkheid voor je woede uitbarstingen, geef anderen hiervan niet de schuld anders verandert er niets en blijf je in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Wellicht kan je er je voordeel mee doen als je luistert wat iemand jou te vertellen heeft. Omgeef je met mensen die hun woede goed kunnen beheersen en kijk hoe zij met boosheid en woede omgaan. Iedereen heeft deze gevoelens alleen hoe iemand ermee omgaat kan verschillen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.