Verdriet is een vorm van pijn
Verdriet is er in veel verschillende soorten, het heeft veelal te maken met (een vorm van) verlies. Verdriet kan bijvoorbeeld ontstaan door verlies van iemand waarvan je houdt; bij het beëindigen van een relatie, bij een echtscheiding of na overlijden. Verdriet heeft te maken met pijn, teleurstelling, somberheid, ongeluk of rouw.
Geestelijke pijn
Verdriet is geestelijke pijn, waarbij verdriet een uitingsvorm is. Als er en goede reden is om verdriet te hebben wordt dit door de samenleving geaccepteerd, de meeste mensen vinden echter dat verdriet niet te lang mag duren. Het leven gaat weer gewoon door. Voor degene die verdriet heeft kan dit soms erg moeilijk zijn. Eenieder uit verdriet op zijn eigen manier en er staat geen tijd voor het verwerken van dingen.
Je verdriet wegduwen
Soms staat iemand het verdriet niet toe in zijn leven en duwt het weg. Er is geen plek of geen tijd om het verdriet te doorleven of het verdriet wordt door schaamtegevoelens of stoerheid ‘verdrongen’. Het is echter niet goed om je emoties binnen te houden want vroeg of laat gebeurt er iets en dan komt het in verdriet alle hevigheid naar boven. Soms uit het zich op een andere manier dan je je bewust bent en weet je zelfs niet eens waar het vandaan komt, zoals de volgende voorbeelden illustreren.
Veel mensen identificeren zich met hun baan en als je baan wegvalt, valt er een stukje van jezelf weg. Als je dit niet goed verwerkt kan het leiden tot jezelf minderwaardig vinden en de dingen negatief benaderen.
Bij ernstig pestgedrag op school kan dit zich op latere leeftijd op verschillende wijze uiten. Van een slecht zelfbeeld tot gigantische frustraties of bindingsangst. Vanzelfsprekend zijn er talrijke situaties waarbij dit kan plaatsvinden als je je verdriet hebt verdrongen.
Uit je pijn
Het is belangrijk om je verdriet te accepteren en je pijn te benoemen. Als je je gevoelens wilt uiten maar dit niet kunt doen tegenover anderen, dan kun je overwegen om een dagboek bij te houden. Eigenwaarde komt uit jezelf!