Onzekerheid

Ben je ook wel eens onzeker?
Iedereen heeft wel eens last van onzekerheid. Het is een bekend probleem. Je kunt aan veel dingen gaan twijfelen, zoals aan het beeld dat je van jezelf hebt, je eigenwaarde en of je dingen wel kunt. Onzekerheid kan zich op diverse terreinen voordoen.

Oorzaken
Je verleden heeft een belangrijke invloed op je onzekerheid, evenals je persoonlijkheid. De reden is vaak dat je een negatief beeld over jezelf hebt en irreëel hoge verwachtingen. Hiervan kan de oorzaak in je jeugd liggen. Misschien hadden je ouders bepaalde verwachtingen van jou, waaraan je niet kon voldoen. Wanneer je onzeker bent in je relatie, heeft dit vaak te maken met de relatie die je hebt met je ouders. Hoe je als kind bent benaderd heeft een grote invloed over hoe je over jezelf gaat denken. Bijvoorbeeld, als je als kind zijnde vaak kritiek hebt gekregen en zeker als je deze kritiek na verloop van tijd bent gaan geloven, kun je een laag zelfbeeld ontwikkelen.

Depressie en angst
Uit onderzoek is gebleken dat een behoorlijk deel van de bevolking last heeft van onzekerheid. Wanneer je hier geen last van hebt is dit niet erg maar als dit je dagelijkse functioneren gaat beperken dan is het tijd om hier iets aan te doen. Onzekerheid kan zich ontwikkelen in een minderwaardigheidscomplex. Je voelt je altijd minder dan anderen en je hebt het idee dat je altijd tekort schiet ten opzichte van een ander.  Een van de dingen die ook moeilijk voor je kunnen zijn is om een stabiele relatie te ontwikkelen.

Wanneer je chronisch onzeker bent, kan deze onzekerheid uiteindelijk via een depressie naar voren komen. Je kunt zelfs last gaan krijgen van een angstneurose. Dit betekent dat op de achtergrond continue angst aanwezig is.  Je kunt lichamelijk last hebben van klachten, zoals bijvoorbeeld: hyperventilatie, geen eetlust hebben, moeheid of slapeloosheid. Eveneens kan je bang zijn voor wat de toekomst je gaat brengen.

Wat kun je zelf doen?
Wat je onder andere kunt doen om je wat beter te gaan voelen is jezelf uitdagen om de dingen te gaan doen die je eng vindt en accepteren dat je je nu eenmaal onzeker voelt. Stop het niet weg, laat het gevoel er gewoon zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.