Meditatie


Wat doet meditatie?
Meditatie kan bijdragen aan het verlagen van je bloeddruk en het versterken van je immuunsysteem. Ook kan het helpen bij zaken als prikkelbare darm syndroom tot aan psoriasis. Een studie aan de Universiteit van Harvard heeft zelfs aangetoond dat korte doseringen van meditatie letterlijk de grijze massa in je hersenen kan doen toenemen.

Toename van zelfbewustzijn en compassie
Met betrekking tot de neurowetenschappen zijn de uitkomsten erg interessant. De grijze massa in het brein welke betrekking hebben op de belangrijkste gebieden voor zelfbewustzijn en compassie wordt groter en de grijze massa met betrekking tot de gebieden die verbonden zijn met stress krimpen.

Een andere studie aan de Universiteit van Yale laten zien dat de standaardmodus netwerk in onze hersenen, dit zijn de gebieden die actief zijn veelal als we wakker zijn. Deze gebieden gaan met name over dingen de we als mensen doen, zoals: geobsedeerd zijn over onszelf, denken over het verleden, denken over de toekomst, alles behalve bezig zijn met het hier en nu.

Aanwezig in het hier en nu
Mensen die mediteren sluiten niet alleen de standaardmodus af wanneer ze mediteren maar dit gebeurt ook als ze niet mediteren. Met andere woorden er wordt een nieuwe standaardmodus ingesteld. Wat betekent dit? Dit houdt in dat ze hun focus richten op wat er nu gebeurt. In de sportwereld wordt dit ‘in de zone zijn’ genoemd. Er is niets mystieks of magisch aan en je vliegt ook niet de kosmische wereld in ofzo. Je bent alleen maar aanwezig in het hier en nu. Je bent meer gefocust op wat je aan het doen bent en dit heeft enorme voordelen.

In de VS wordt meditatie, onwaarschijnlijk genoeg, erg veel toegepast bij onder andere: de marine, in het leger, corporate executives van Ford, de grondleggers van Twitter, olympisch atleten, wetenschappers, doctoren, advocaten en schoolkinderen. De reden is dat men weet dat je meer gefocust bent op wat je doet en het stopt je innerlijke stem die constant in je hoofd ronddraait. Waarschijnlijk zal meditatie in de toekomst een groot onderdeel gaan worden van de volksgezondheid.

Momenteel kijken mensen je vaak een beetje vreemd aan als je ze vertelt dat je mediteert maar dit zal met de tijd waarschijnlijk wel gaan veranderen. Het zal een onderdeel kunnen worden van je dagelijkse ritme, zoals je tanden poetsen, douchen en sporten. Wanneer je niet mediteert zal je je schuldig voelen. Dat is waar we naar toe gaan, meditatie kan werkelijk fantastische dingen doen voor je lichaam en je geest.

Gelukkig zijn kun je leren!
Over het algemeen wordt gedacht dat geluk afhangt van externe factoren, zoals: hoe was onze jeugd, hebben we de laatste tijd de loterij gewonnen, zijn we gelukkig getrouwd, zijn we überhaupt getrouwd, waarschijnlijk zijn dit onderbewuste gedachten.
Het is echter een feit dat als je mediteert geluk een vaardigheid blijkt te zijn. Het is iets wat je kunt trainen, net zoals dat je je lijf kunt trainen met sporten! Het heeft een zelfgenerend vermogen en dat is een belangrijk besef.

Vanzelfsprekend betekent dit niet dat externe invloeden je geluk niet kunnen beïnvloeden of dat je niet ergens in verstrikt kunt raken in deze soms moeilijke wereld. Het betekent wel dat je jezelf makkelijker in een bepaalde richting kunt sturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.