Je lichaamscellen hebben een geheugen


Epigenetica wat is dat?
De meesten van ons hebben geleerd dat onze eigenschappen zijn gecodeerd in het DNA, dat overgaat van ouders op kinderen. Opkomende informatie over epigenetica kan leiden tot een nieuw begrip van wat deze overerving inhoudt. Epigenetica zit niet in het DNA, maar het overleeft wel de celdeling. Epigenetica betreft genetische controle door andere dan individuele DNA-sequentie factoren. Epigenetische veranderingen kunnen genen uitschakelen en bepalen welke eiwitten worden bewerkt.

Er werd altijd gedacht dat een nieuwe epigenome bij een embryo volledig werd gewist en vanaf nul opnieuw werd opgebouwd. Dit is echter niet helemaal waar. Sommige epigenetische labels blijven op hun plaats als genetische informatie overgaat van generatie op generatie, dit proces wordt epigenetische overerving genoemd. Epigenetica zorgt ervoor dat een cel zich zijn eigenheid herinnert.

De ervaringen van je ouders kunnen aan jou worden doorgegeven
Epigenetische overerving is een onconventionele bevinding. Het druist in tegen het idee dat overerving alleen via de DNA-code gaat, welke overgaat van ouder op nageslacht. Het betekent dat de ervaringen van een ouder, in de vorm van epigenetische labels, kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Er is, onconventioneel gezien, weinig twijfel over dat epigenetische overerving reëel is. Sterker nog, het legt een aantal vreemde patronen uit bij genetische overerving waar genetici al decennia over aan het puzzelen zijn.

Lichaamscellen vergeten niet
Uit Nature-onderzoek blijkt dat het DNA in een volwassen stamcel zijn vorige leven als gewone lichaamscel niet wil vergeten. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat angst-ervaringen generaties lang puur biologisch kunnen worden overgeërfd. Dot wordt trouwens nog nauwelijks erkend. Wanneer de ouders traumatische omstandigheden hebben meegemaakt, nog voordat hun kinderen zijn geboren, is er een ‘afdruk’ in de hersenen van de ouders die deze ervaring hebben meegemaakt. Deze afdruk worden via overerving doorgegeven aan hun kinderen. Het zou een capabele manier zijn om het nageslacht over eventuele gevaren te informeren.

Uit gegevens van een Zweeds bevolkingsregister is bewezen dat perioden van tamelijke hongersnood bij een eerste generatie, de nakomelingen zelf eveneens een aangepaste stofwisseling hebben, welke efficiënt omgaat met eten. Ondervoeding in de baarmoeder leidt vaker tot overgewicht en diabetes op latere leeftijd. Bij kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap veel stressvolle periodes had doorgemaakt blijkt bij hen ook de gevoeligheid voor stress hoger te liggen dan normaliter.

Een ander voorbeeld is dat de stofwisseling van ratten verstoord raakt als ze niet genoeg schoongemaakt en gelikt zijn toen ze jonkies waren. Uit een studie onder kinderen die zelfmoord hadden gepleegd bleek dat de epigenetische effecten van misbruik in de jeugd zichtbaar kunnen worden gemaakt in de hersens.

Je lichaam vergeet niet
Hetzelfde geldt dus voor wat je meemaakt. Alle ervaringen die je meemaakt zetten zich vast in je lichaamscellen. Je lichaam vergeet niet. Om die reden kan je soms blokkades hebben die zich hebben vastgezet op bepaalde plekken in je lichaam. Met het doen van ademhalingstechnieken en lichaamswerk kan je deze blokkades opheffen, zodat de energie weer vrij kan gaan stromen waardoor zowel lichamelijk als geestelijk beter in je vel gaat zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.