Wat is empathie?
Empathie houdt in dat je jezelf uit beeld plaatst en de persoon waar je tegen praat een deel van jezelf laat worden. Empathie is het vermogen om werkelijk de emoties van de ander te voelen. Wanneer de ander vrolijk is, voelen we deze vrolijkheid en als de andere persoon pijn heeft voelen we zijn pijn. Empathie is iets heel anders dan sympathie, dan voel je je blij of verdrietig voor de andere persoon maar je voelt zijn exacte emotie niet. Het hebben van empathie helpt ons om begrip te hebben voor elkaar en om op ieder moment op een natuurlijke wijze te reageren.
Een stuk in andermans schoenen lopen
Als we met empathie handelen, zien we de menselijkheid in anderen en zijn we beter in staat om werkelijke connecties aan te gaan.
De vrouw die in de koffieshop werkt en je van koffie voorziet, is niet langer alleen maar een lokale koffiedame maar ze wordt een student die moeite heeft om haar studie te betalen.
De vuilnisman is niet alleen maar de jongen die de vuilnis ophaalt. Met empathie wordt hij een alleenstaande vader die zijn drie kinderen adoreert. Psychologen leggen de nadruk op het belang van het bevorderen van empathie op jonge leeftijd.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het ontwikkelen van sterk empatische vermogens op de kinderleeftijd de basis legt voor een meer succesvol leven bij volwassenen. Men dacht vroeger dat wanneer een kind vanaf jonge leeftijd geen empatische skills werd bijgebracht, het kind deze nooit zou ontwikkelen. Meer en meer onderzoeken wijzen echter op de mogelijkheid om empathie op latere leeftijd aan te leren. Tieners en volwassenen kunnen empathie opbouwen door het beoefenen van simpele technieken.
Vraag: ‘Hoe gaat het met je?’ en meen het!
We vragen dit misschien vele malen per dag. Hoe vaak echter wachten we op het antwoord en luisteren we echt? Het is een simpele vraag, welke de potentie heeft om een verbinding te creëren tussen twee mensen. Als je iemand vraagt hoe het met haar gaat, schenk dan aandacht aan haar antwoord. De meesten van ons geven standaardantwoorden. Als je een ‘goed’ ontvangt op je vraag, probeer de vraag dan eens een heel klein beetje anders te stellen. Als je laat zien dat je werkelijk luister, zal de ander zich sneller voor je openstellen en zijn werkelijke gevoelens aan je tonen. En voordat je kunt ‘delen’ is het van belang om goede luisteraar te worden.
Wat hoor en zie je bij de ander?
Als je met anderen praat, let dan eens op wat je hoort en wat je ziet: de toon van iemand stem, hoe is iemands lichaamstaal, hoe is zijn gezichtsuitdrukking? Dit zijn allemaal aanwijzingen voor wat iemand werkelijk denkt en voelt. Als iemand bijvoorbeeld gesloten, kritisch, afstandelijk of temperamentvol overkomt, zijn dit vaak kenmerken als gevolg van verborgen gevoelens.
Het zit in de menselijke natuur om op deze manier onzekerheden te verdoezelen. Het kan even wat tijd kosten maar door op sommige details te letten in het gedrag van de ander, ben je beter in staat om af te leiden waar sommige gedragingen vandaan komen en iemand met mededogen en begrip te benaderen.
Een goed boek lezen
Volgens onderzoek van David Kidd Emanuele Castano kan het lezen van literaire fictie je in staat stellen je beter in te leven in anderen.
Er werd participanten gevraagd om zowel non-fictie verhalen te lezen als bekroonde romans. Achteraf werden ze ingeschaald op hun vermogen om de mentale toestand van anderen te begrijpen. Degenen die literaire fictie hadden gelezen deden het veel beter dan degenen in de andere groep, die dat niet hadden gelezen. Onderzoekers denken dat het de lezer van literaire fictie helpt, dieper kennis te maken met de menselijke eigenaardigheden, verlangens en emoties.
Empathie is een belangrijk onderdeel van je spirituele ontwikkeling. Het helpt je te groeien en het vergroot je capaciteit om te delen.