Het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn


Eenzaam of alleen?
Als je je eenzaam voelt kun je je van binnen leeg en verdrietig voelen. Dan heb je geen ‘echt contact’ met andere mensen en voel je je soms niet helemaal in deze wereld thuis. Er is een groot verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Je kunt alleen leven maar dan hoeft het nog niet zo te zijn dat je eenzaam bent. Het kan echter ook dat je in gezelschap van iemand verkeert of een druk sociaal netwerk hebt maar je toch eenzaam voelt. Als je je bewust bent van het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid, is dit al een eerste stap in de goede richting.

Hoe kan het dat je je eenzaam voelt?
De oorsprong van eenzaamheid kan te herleiden zijn tot je jeugd maar dit is niet noodzakelijk.  Wanneer je eenzaamheid zich pas op latere leeftijd heeft ontwikkeld dan kun je daar gemakkelijker zelf iets aan doen, bijvoorbeeld via zelfhulpboeken.  Uit onderzoek over hulpverlening is gebleken dat het merendeel van alle hulp bij eenzaamheid niet werkt.  Er zijn soms mensen die je goedbedoeld willen helpen maar niet weten hoe ze dat moeten doen. Troost werkt vaak niet afdoende.  Jij bent de enige die zichzelf kan helpen. Erkennen dat je je eenzaam voelt is hierin erg belangrijk.

Niet leeftijdsgebonden
Eenzaamheid is niet aan leeftijd gebonden! Meer mensen dan je denkt voelen zich regelmatig of af en toe eenzaam. Zowel jongere als oudere mensen kunnen zich eenzaam voelen. Ook als je getrouwd bent is het mogelijk dat je je eenzaam voelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je partner je niet begrijpt of dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Je hoeft niet aan iemand te kunnen zien dat hij eenzaam is, dit kan heel goed verborgen zijn. Er wordt niet vaak open over dit onderwerp gesproken, het brengt veelal schaamtegevoelens met zich mee. Wanneer je langere tijd doorlopend eenzaam bent, is het een vast patroon geworden.

Het doet pijn
Eenzaamheid doet pijn en het is een teken dat er iets niet gezond is. Je bent niet goed in verbinding met de ander. Je lichaam en je geest zijn met elkaar verbonden, wanneer je je geestelijk niet goed voelt heeft dit zijn weerslag op je gezondheid. Hierdoor raak je uit balans en kun je allerlei klachten krijgen, zoals een te hoge bloeddruk en een slechte weerstand, waardoor je bevattelijker bent voor ziektes.

Oorzaak vinden
Het is van belang dat de oorzaak van je eenzaamheid wordt gevonden. De oorzaak verandert natuurlijk van mens tot mens en is dus een heel persoonlijke kwestie. Soms is het van belang om samen met een begeleider of Life Coach met diepgang tot de kern van je probleem te komen, zodat je het kunt gaan verwerken en de kracht in jezelf kunt gaan vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.