Emotionele mishandeling in je relatie

11 tekenen van emotioneel misbruik in een relatie en hoe elk van deze je kan beïnvloeden bij een scheiding of als je uit elkaar gaat

Het achterhouden van genegenheid

Het niet geven van genegenheid aan een partner is een manier om de partner te straffen en macht en controle uit te oefenen. Dit gebeurt opzettelijk, de partner kan bijvoorbeeld iets zeggen als: ‘Geen zoenen totdat je weer leuk kunt zijn.’

Sommige partners tonen geen genegenheid na een meningsverschil omdat ze zich dan niet verbonden voelen met je.

Het kan ook zijn dat ze er op dat moment niet voor voelen om uitingen van liefde te geven. In zulk soort gevallen vindt het gedrag slechts af en toe plaats, in plaats van op frequente basis.

Bedreigingen

Een misbruiker dreigt je te ontmaskeren op een manier die je gênant vindt. Het kan ook zijn dat ze dreigen iets belangrijks van je af te pakken, zoals geld, je huis of zelfs je eigen kinderen.

Sommigen dreigen je te verlaten als ze hun zin niet krijgen, of ze kunnen je vrienden en/of familie iets persoonlijks over je vertellen, wat dubbel schadelijk is, omdat ze je niet alleen bedreigen maar impliciet beweren dat er iets zo vreselijk mis met je is, dat jij je zou moeten schamen.

Ultimatums

Ultimatums zijn echt een verborgen dreiging, waarbij de misbruiker jou weer de schuld geeft om je ‘te laten beslissen’ over iets.

De manier waarop ze handelen is door je een keuze te geven waardoor je de situatie kunt ‘rechtzetten’ (zodat jij doet wat zij willen dat je doet). Feitelijk zijn ze ‘genereus’ voor je en daarom is alle schuld met betrekking tot de situatie geheel jouw schuld, inclusief alle mogelijke gevolgen.

Gebrek aan respect voor je privacy

Gebrek aan privacy is vaak een subtiel teken van emotionele mishandeling. Je partner kan je privéberichten of voicemails controleren door ze te hacken of door erop te staan ​​dat je hem de wachtwoorden geeft voor al je e-mail en sociale media-accounts.

Ze kunnen zelfs zover gaan dat ze erop staan ​​dat je je e-mail en social media gegevens met hen deelt, zodat ze alles wat je doet en zegt kunnen onderzoeken.

Schade aan eigendommen

Schade aan een van je eigendommen ligt aan de grens van fysiek en emotioneel misbruik. Een gewelddadige partner kan iets breken of ‘verliezen’ waarvan zij weten dat het betekenisvol voor je is. Het is een manier om je te straffen en je te helpen herinneren dat ze macht over je hebben.

8 Kritieke dingen die een emotioneel misbruiker je leert

‘Goocheltrucs’

Veel gedrag van emotioneel misbruikers zijn gebaseerd op ‘magische trucjes’, bedoeld om je af te leiden van de realiteit op de manieren waarop je wordt mishandeld, dat wil zeggen: ‘Kijk hier eens naar (je merkt dus niet wat mijn andere hand daar doet)!’

Dit kan door het terugleiden van de schuld voor hun slechte daden naar jou toe, door een ruzie te beginnen en je ergens van te beschuldigingen, direct voor of na heel erg aardig en liefdevol voor je te zijn geweest. Het enige doel van al deze dingen is echter om je af te leiden van het misbruik waar ze je herhaaldelijk aan onderwerpen.

Het schuldspel spelen

Een partner die macht en controle gebruikt in een relatie, is vaak niet inzichtelijk genoeg om de diepgaande effecten van het eigen gedrag op te merken en zal waarschijnlijk nooit bereid zijn om de verantwoordelijkheid voor een van deze gedragingen op zich te nemen.

In plaats daarvan geeft de partner er de voorkeur aan jou de schuld te geven van zaken en dingen te zeggen als: ‘Als je dat niet had gedaan, had ik als reactie daarop niet op die manier hoeven handelen.’

Vervreemding/isolering

Misbruikende partners willen vaak voor jou bepalen met wie jij een betekenisvolle connecties mag hebben en hoe diep je die verbinding mag maken. Dit betekent dat je na verloop van tijd het gevoel hebt dat je een aantal van je meest ondersteunende relaties met vrienden en familie bent verloren, omdat je partner het niet goedkeurde.

Overmatige cadeaus geven

Sommige misbruikers geven geschenken na een ruzie als indicatie hoeveel ze om je geven –

of, als een bedreiging die je eraan herinnert dat je al hun vrijgevigheid zou kunnen verliezen als je ervoor zou kiezen om te vertrekken.

In dergelijke gevallen hoor je misschien dingen als:

‘Natuurlijk hou ik van je. Ik heb deze ______ voor je gekocht. ‘

‘Ik koop zoveel leuke dingen voor je, ook al waardeer je niets van wat ik doe.’

‘Iedereen ziet wat je hebt en zou willen dat hun partner ze zoveel gaf als ik’.

‘Als je me verlaat, zal je dit nooit hebben ______.’

Controle van hulpbronnen

Partners kunnen financiële of andere middelen controleren als een vorm van straf of als een manier om de controle over de relatie te behouden, waardoor je gelooft dat je niet voor jezelf (en je kinderen) kunt zorgen als je hem/haar probeert te verlaten.

De middelen in kwestie zijn niet noodzakelijkerwijs beperkt tot geld. Een misbruiker kan je de toegang tot je auto, je mobiele telefoon, je ziektekostenverzekering, en meer beperken.

‘Micro-bedrog’

Micro-bedrog wordt door sommigen beschouwd als manieren waarop je partner contact maakt met anderen en dit voor jou verbergt.

Dit kan de vorm aannemen van geheime berichten, codenamen in de contactenlijst van hun telefoon, uitgaan en weigeren je te vertellen waar hij/zij heen gaat, of aandacht schenken aan iemand anders terwijl hij/zij jou van aandacht onthoudt.

Je kent iemand nooit echt totdat je gescheiden bent

Vaak zie je een nog ergere kant van je partner wanneer je probeert de relatie te verlaten. Soms kun je op vriendschappelijke wijze uit elkaar gaan, maar als je tijdens je huwelijk of relatie emotionele mishandeling hebt ervaren, dan kun je verwachten dat deze tactieken nog lang na je vertrek zullen voortduren.

Het achterlaten van partners die emotioneel misbruik plegen, vereist meer planning en meer ondersteuning dan normaliter en vaak vereist het ook het advies van professionals. Als je deze tekenen in je relatie ontdekt, vraag dan om hulp van vrienden, familie, een therapeut of een coach..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.