Tekenen van emotioneel misbruik


Emotioneel misbruik: de tien tekenen die de meeste mensen missen

 1. Je voelt je machteloos
  Als het gedrag van je partner je een klein gevoel geeft, je controleert of als je niet kunt praten over wat er mis is, is het beledigend.
 2. Je voelt je schuldig
  Dit kan variëren van emotionele chantage, tot mokken of je de ‘stilte behandeling’ geven, is een methode van manipulatie.
 3. Je bent ondermijnd
  Als je partner je mening voortdurendafwijst, of je laat twijfelen aan je eigen mening over de
  relatie, door te doen alsof je overgevoelig bent voor iets dat je partner heeft gedaan. Je partner kan ook je versie van een gebeurtenis betwisten.
 4. Je bent bekritiseerd
  Het lijkt erop dat iedereen je complimenteert met je nieuwe kleding, je recente gewichtsverlies of je nieuwste blogpost. Iedereen, dat wil zeggen, behalve de persoon die het dichtste bij je staat.Je partner is veel meer geïnteresseerd in het afbreken en vasthouden van jou en wil echt niet dat je je goed voelt over jezelf. Anders besef je misschien dat je het elders beter zou kunnen hebben. Dus, in plaats van liefdevolle lof, krijg je reacties die je een beetje verder naar beneden halen.
 5. Je partner is onverschillig
  Je zou heel verdrietig kunnen zijn over iets en je partner is niet verdrietig of ondersteunend. Dat is “om de controle te behouden, emotionele misbruikers hebben jouw focus op hen nodig. Hun tolerantie voor je ellende is beperkt omdat ze snel terug moeten naar hun probleem: misbruik van jou maken”.
 6. Je wordt getrakteerd op grootse gebaren
  Wanneer een mishandelende partner weet dat ze de lijn hebben overschreden en je de relatie in twijfel trekt, maak je dan klaar voor een groot gebaar – een dure maaltijd, een verrassingsweekend weg, een onverwacht geschenk of een bos bloemen. Het oorspronkelijke probleem blijft onopgelost, of wordt zelfs niet erkend – een groot gebaar koopt je zwijgzaamheid, en jouw deel van de deal is niet om erop te blijven hameren.
 7. Je financiën worden gecontroleerdDit is een klassiek teken van emotioneel misbruik. Je partner is misschien begonnen met het geven van advies dat je helpt bij het oplossen van schulden of bij het meer financieel verantwoordelijk zijn. Al snel verhoogt je partner de druk om ‘voorzichtig te zijn’ met geld. Maar op de een of andere manier lijkt het erop dat jij het bent die moet bezuinigen, meer moet verdienen en moet stoppen met uitgeven. Je partner raadpleegt je niet voordat het geld wordt uitgegeven. Maar als je graag iets wilt, vooral als het een bedreiging vormt voor de controle van je partner over jou, dan zal er een reden zijn waarom je het niet kunt betalen.
 8. Mensen merken een verschil in jou
  Mensen die om je geven, zeggen dat je deze dagen stil lijkt, of gewoon jezelf niet bent.
  Ze vragen zich af waarom je zelden naar buiten gaat of waarom je de manier waarop je je kleedt hebt veranderd. En je vindt het moeilijk om ze een verklaring te geven.
 9. Je twijfelt aan jezelf
  ‘Gaslighten’ is wanneer je gedurende een bepaalde periode zoveel onjuiste informatie krijgt dat je aan jezelf gaat twijfelen. Gaandeweg krijg je het gevoel dat dingen gewoon niet kloppen – je partner spreekt iets tegen dat eerder anders tegen je is verteld, of je vermoedt dat je niet het hele plaatje krijgt (bijv. over de laatste relatie of waarom ze hun laatste baan hebben verlaten). Je partner kan ook ontkennen iets te doen of te hebben gezegd dat jij je duidelijk herinnert, maar je partner ontkent het met zoveel overtuiging en vertrouwen dat je aan jezelf begint te twijfelen. Deze verraderlijke vorm van manipulatie wordt ‘gaslighting’ genoemd en is ontworpen om je te laten twijfelen aan je geestelijke gezondheid.
 10. Isolatie
  Een ander teken is dat iemand doelbewust iemand isoleert van zijn familie en vrienden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.