Emotioneel misbruik in je relatie

Hierbij vind je tekenen van emotioneel misbruik in een relatie en hoe elk van deze je kan beïnvloeden als je uit elkaar gaat.

Gebrek aan respect voor je privacy

Gebrek aan privacy is vaak een heel subtiel teken van emotionele mishandeling. Dit kan voorkomen in allerlei vormen. Het kan zijn dat je niet tot jezelf kunt komen, omdat je partner je geen rust gunt. Het continue vragen om aandacht en bevestiging door je partner, is een teken van gebrek voor jouw privacy.

Dit kan in allerlei vormen voorkomen: zoals veel herhaaldelijke fysieke aanrakingen of door je constant te storen, met name wanneer je iets voor jezelf doet, zoals het lezen van een artikel of een boek, of als je een documentaire of serie op tv kijkt.

Het kan ook zijn dat je partner je privéberichten of voicemails controleert door ze te hacken of door erop te staan ​​dat je hem de wachtwoorden geeft voor al je e-mail en sociale media-accounts.

Het is mogelijk dat hij of zij je bijvoorbeeld gaat stalken. Zoals bijvoorbeeld: het onophoudelijk sturen van tekst berichtjes en/of emails.

Hij of zij kan zelfs zover gaan, dat hij/zij erop staat ​​dat je je e-mail en social media gegevens deelt, zodat hij/zij alles wat je doet en zegt kan, onderzoeken.

Schade aan eigendommen

Schade aan een van je eigendommen, ligt aan de grens van fysiek en emotioneel misbruik. Een gewelddadige partner kan iets breken of ‘verliezen’ waarvan hij of zij weet dat het betekenisvol voor je is. Het is een manier om je te straffen en je te helpen herinneren dat hij of zij macht over je heeft.

Bedreigingen

Een misbruiker dreigt je te ontmaskeren op een manier die je gênant vindt.
Het kan ook zijn dat ze dreigen iets belangrijks van je af te pakken, zoals geld, je huis of zelfs je eigen kinderen.

Er zijn partners, die dreigen je te verlaten als ze hun zin niet krijgen, het kan ook zijn dat je partner je vrienden en/of familie iets persoonlijks over jou vertellen. Dat is dubbel schadelijk voor jou, omdat  je niet alleen wordt bedreigt, maar je partner impliciet beweert dat er iets zo vreselijk mis met je is, dat jij je zou moeten schamen!

Ultimatums

Ultimatums zijn echt een verborgen dreiging, waarbij de misbruiker jou de schuld geeft om je over iets ‘te laten beslissen’.

De manier waarop deze persoon handelt is, door je een keuze te geven, waardoor het lijkt dat jij een situatie kunt ‘rechtzetten’ (zodat jij doet wat zij willen dat je doet).

Feitelijk is de misbruiker ‘genereus’ voor je en daarom is alle schuld met betrekking tot de situatie geheel jouw schuld, inclusief alle mogelijke gevolgen….

Kritieke dingen die een emotioneel misbruiker je leert

‘Goocheltrucs’

Veel gedrag van emotioneel misbruikers zijn gebaseerd op ‘magische trucjes’, dit is bedoeld om je af te leiden van de realiteit, op de manieren waarop je wordt mishandeld, dat wil zeggen: ‘Kijk hier eens naar (je merkt dus niet wat mijn andere hand daar doet)!’

Dit kan door het terugleiden van de schuld voor hun slechte daden naar jou toe, door een ruzie te beginnen en je ergens van te beschuldigingen, direct voor of na heel erg aardig en liefdevol voor je te zijn geweest. Het enige doel van al deze dingen is echter om je af te leiden van het misbruik waar ze je herhaaldelijk aan onderwerpen.

Het schuldspel spelen

Een partner die macht en controle gebruikt in een relatie, is vaak niet inzichtelijk genoeg om de diepgaande effecten van het eigen gedrag op te merken en zal waarschijnlijk nooit bereid zijn om de verantwoordelijkheid voor een van deze gedragingen op zich te nemen.

In plaats daarvan schuift de partner de verantwoordelijkheid af en geeft hij of zij er de voorkeur aan jou de schuld te geven van zaken en dingen te zeggen als: ‘Als jij ………. niet had gedaan, dan had ik niet ………….. het niet op die manier hoeven doen.’

Vervreemding, isolering

Misbruikende partners willen vaak voor jou bepalen met wie jij een betekenisvolle connecties mag hebben en hoe diep je die verbinding mag maken.

Dit betekent dat je na verloop van tijd het gevoel hebt dat je een aantal van je meest ondersteunende relaties met vrienden en familie bent verloren, omdat je partner het niet goedkeurde.

Overmatige cadeaus geven

Sommige misbruikers geven je een cadeaus, als indicatie ‘hoeveel ze om je geven’   

of, ‘als een bedreiging, die je eraan herinnert dat je al hun vrijgevigheid zou kunnen verliezen’ als je ervoor zou kiezen om te vertrekken.

In dergelijke gevallen hoor je misschien dingen als:

  • ‘Natuurlijk hou ik van je. Ik heb deze …………….. voor je gekocht. ‘
  • ‘Ik koop zoveel leuke dingen voor je, ook al waardeer je niets van wat ik doe.’
  • ‘Iedereen ziet wat je hebt en zou willen dat hun partner ze zoveel gaf als ik’.
  • ‘Als je me verlaat, zal je dit ……………..  nooit hebben’

Het kan ook zijn dat je partner dit niet met zoveel woorden zegt, maar dat je voelt dat er iets niet klopt. Kortom je voelt je niet veilig in de relatie.

Controle van hulpbronnen

Partners kunnen financiële of andere middelen controleren als een vorm van straf of als een manier om de controle over de relatie te behouden, waardoor je gelooft dat je niet voor jezelf (en je kinderen) kunt zorgen als je hem of haar probeert te verlaten.

De middelen in kwestie zijn niet noodzakelijkerwijs beperkt tot geld. Een misbruiker kan je de toegang tot je auto, je mobiele telefoon, je ziektekostenverzekering, en meer, beperken.

‘Micro-bedrog’

Micro-bedrog wordt door sommigen beschouwd als manieren waarop je partner contact maakt met anderen en dit voor jou verbergt.

Dit kan de vorm aannemen van geheime berichten, codenamen in de contactenlijst van hun telefoon, uitgaan en weigeren je te vertellen waar hij of zij heen gaat, of aandacht schenken aan iemand anders terwijl hij of zij jou van aandacht onthoudt.

Het kan echter ook zijn, dat hij of zij er een ‘geheim tweede leven’ op nahoudt.

Je kent iemand nooit echt, totdat je uit elkaar gaat

Vaak zie je een nog ergere kant van je partner wanneer je probeert de relatie te verlaten. Soms kun je op vriendschappelijke wijze uit elkaar gaan, maar als je tijdens je relatie emotionele mishandeling hebt ervaren, dan kun je verwachten dat deze tactieken nog lang na je vertrek zullen voortduren.

Het achterlaten van partners die emotioneel misbruik plegen, vereist meer planning en meer ondersteuning dan normaliter en vaak vereist het ook de begeleiding van een professional.

Als je deze tekenen in je relatie ontdekt en in verwarring bent, vraag dan om hulp van vrienden, familie, een therapeut of een coach…

Laag zelfbeeld

Een slecht zelfbeeld stamt vaak uit de kindertijd. Gelukkig kun je de gedachten die je toen over jezelf had herzien. Misschien doe je nog steeds je best om jezelf ervan te overtuigen dat je goed genoeg bent. Dat kan een levenslange strijd zijn. Maar zelfs als je alle negatieve gedachten over jezelf hebt herzien, en uiteindelijk echt positief over jezelf denkt, dan kan je gevoel nog iets heel anders zeggen. Want je kunt je gedachten herzien, maar daar verandert het gevoel nog niet door. Lees verder

Tweelingzielen

Het moment dat je je tweelingvlam ontmoet, is het moment dat de aarde onder je voeten begint te verschuiven.  Je kunt de ontmoeting van twee spiegelzielen vergelijken met een aardbeving: ineens kun je voelen dat er een immens belangrijk persoon in je leven is gekomen. Plotseling krijg je het overweldigende gevoel dat je leven gaat veranderen op een manier Lees verder

Wat is het ego?

Het ego is een van de woorden die op vele verschillende manieren wordt gebruikt en afhankelijk van de context een andere betekenis kan hebben. De psychologie spreekt bijvoorbeeld over het ego en het superego. In het dagelijks gebruik wordt over het ego gesproken als extreme eigendunk. In spirituele betekenis echter, is de betekenis van het ego specifiek Lees verder